مقدمه
روادید یا ویزا به مجوز ورود به کشور خارجی گفته میشود که کلیه اتباع خارجی (به استثنا اتباع کشورهایی که با یکدیگر قرارداد لغو روادید دارند) پیش از ورود به کشوری بیگانه برابر مقررات ملزم به دریافت آن هستند.
در کلیه کشورهای جهان روادید اتباع بیگانه توسط مراجع قانونی از قبیل سفارتخانهها و… صادر میشود، در حالی که روادید دبی به عنوان مجوز ورود به امیرنشین دبی توسط اداره مهاجرت و وزارت کار این کشور صادر میشود و کلیه افراد از جمله شهروندان ایرانی که قصد سفر به دبی به صورت شخصی یا با تورهای دبی را دارند، ملزم به دریافت ویزا در هنگام سفر به این کشور هستند.
البته شهروندان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان سعودی، بحرین، کویت، قطر، عمان و همچنین شهروندان برخی از کشورهای اروپایی از شرایط ویژه برخوردار هستند و میتوانند به هنگام ورود به خاک کشور امارات ویزای ۹۰ روزه دریافت کنند.
البته نوع ویزای امارات بر حسب هدف و مدت سفر متغیر است و به چند نوع گروه مختلف تقسیم میشود. همچنین برای هریک از ویزاها مبلغی نیز از طرف متقاضی ویزا بابت هزینه صدور ویزا پرداخت شود. همچنین، در صورت دریافت ویزا بدون رزرو هتل یک فقره چک به عنوان ضمانت نیز دریافت میشود.
انواع ویزای دبی
تعیین مدت ویزا رابطه مستقیمی با هدف از سفر دارد و از اینرو، ویزاهای توریستی دارای زمانهایی متغیر هستند. همچنین، کلیه این ویزاها به دو گروه یکبار و چندبار ورود تقسیم میشوند.
- ویزای توریستی دبی: این ویزا در انواع ۱۴ روزه، یک ماهه و سه ماهه قابل دریافت است و بعضی مواقع، ویزای یک ماهه با مراجعه به اداره مهاجرت و پرداخت وجه قابل تبدیل به دو ماهه است.
- ویزای ترانسپورت دبی: این ویزا نوع دیگری از ویزیت ویزا است که دارای مدت ۱۴ روز است و قابل تمدید نیست.
- ویزای کار دبی: معمولا توسط کفیل یا شرکتی که فرد را استخدام کرده باید اقدام شود. این ویزا به فرد امکان اقامت سه ساله در دبی را میدهد.
- ویزای تجاری دبی
مراحل دریافت ویزای دبی
برای صدور ویزا تجارتی، سیاحتی و… دبی، باید شخص، شرکت یا سازمانی در دبی ضمانت تقاضاکننده ویزا را به عهده بگیرد و مسافر را در تاریخ مقرر از کشور خارج کند. این مسئول در امارات به نام “کفیل” شناخته میشود.
کفیل به دو صورت می تواند برای مسافر ویزا درخواست نماید. اول اینکه از نزدیکان مسافر باشد که در این صورت باید فرم نسبیت را از سفارت مربوطه دریافت کند یا رابطه تجاری با متقاضی داشته باشد. در روش دوم، بر اساس رابطههای کاری و تجاری، سازمانهای دولتی و شرکتهای خصوصی میتوانند برای مسافر خود درخواست ویزا کنند.
البته ویزاهای توریستی توسط خطوط هوایی، هتلها و آژانسهای مسافرتی درخواست میشود؛ به همین علت آژانسهای مسافرتی از کلیه مسافران دبی ضمانت اخذ میکنند.
نکتهها:
- به دلیل عدم دخالت سفارت برای صدور ویزای امارات، نیازی به مصاحبه حضوری متقاضی نیست.
- مدت اعتبار ویزای کشور امارات متحده عربی ۱۴ روز است؛ به عبارت دیگر، مسافر ملزم است که قبل از اتمام تاریخ اعتبار ویزا به این کشور ورود کند. همچنین، مسافر میتواند پس از ورود به کشور امارات فقط ۱۴ روز در آن کشور اقامت داشته باشد و در صورت تاخیر مسافر مشمول جریمه خواهد شد.
- خانمهای مجرد، دختران و پسرانی که ویزای آنها به واسطه صدور ویزای همراهشان صادر شده است، بدون همراه خود نباید به دبی وارد شوند؛ در غیر اینصورت جریمه سنگین و زندان در انتظار آنها خواهد بود.
- همراه داشتن هرگونه قرص خوابآور، مسکن، آرامبخش و قرصهای کدئیندار و هرگونه مواد مخدر ممنوع است و در صورت مشاهده جریمه در پی خواهد داشت.
- در صورتیکه متقاضی قصد ورود به کشور امارات از طریق فرودگاه شهری غیر از دبی (ابوظبی، شارجه و…) را دارد، باید ویزای ورود به همان شهر را تقاضا کند.
مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای دبی
- اسکن رنگی از کلیه صفحههای گذرنامه
- یک قطعه عکس با زمینه سفید
مدت زمان اخذ ویزای دبی با مراجعه حضوری
ویزای دبی به دو صورت عادی و اضطراری صادر میشود. به طور معمول ویزای عادی در مدت هفت روز و ویزای اضطراری در مدت سه روز کاری صادر میشود. همچنین، مبنای محاسبه روز کاری جهت دریافت ویزا روز پس از دریافت مدارک خواهد بود.
هزینه ویزای دبی
هزینه ویزاهای دبی از قبیل ویزا عادی، ویزای فوری و… با یکدیگر متفاوت است.
سفارت امارات متحده عربی در ایران
- نشانی: تهران، بلوار ایران زمین، تقاطع مهستان، پلاک ۲
- تلفن: ۴۲۷۹۲۰۰۰ (۰۲۱)
- پست الکترونیک: tehran@mofa.gov.ae
فرودگاه های دبی
دبی باریکهای ساحلی است که در جنوب ایران و در سواحل آبی خلیج فارس قرار گرفته و با توجه به پیشرفتهای رخداده در سالهای گذشته، کانون توجه سرمایهگذاریهای خارجی قرار گرفته است. همچنین بسیاری از هیجانانگیزترین جاذبههای جهان مانند بلندترین ساختمان جهان، پیشرفتهترین پارک آبی دنیا و بسیاری مکانهای دیگر در شهر دبی قرار دارند. از این رو، سالانه بسیاری از افراد از جمله شهروندان ایرانی با پروازهای دبی به قصد سفرهای تجاری یا گردشگری از طریق فرودگاههای دبی به بزرگترین شهر کشور امارات سفر میکنند.
شهر دبی بزرگترین شهر کشور امارات است که به دلیل برخورداری از جاذبههای متعدد و نیز تثبیت جایگاه خود به عنوان یکی از مراکز سرمایهگذاری پر رونق، سالانه شاهد عزیمت تعداد بالایی از مسافران با تور دبی بوده و از این رو، دو فرودگاه شهر دبی – فرودگاه بینالمللی دبی و فرودگاه آل مکتوم – نقش مهمی در این پیشرفت و توسعه ایفا میکنند. برای آشنایی بیشتر با این فرودگاهها در ادامه مطلب همراه پارساگشت باشید.
فرودگاه بینالمللی دبی (Dubai International Airport)
فرودگاه بینالمللی دبی، مهمترین فرودگاه این شهر محسوب شده و به لحاظ ترافیک پروازهای بینالمللی در جایگاه شلوغترین فرودگاه جهان قرار دارد. فرودگاه دبی تحت نظارت شرکت فرودگاههای دبی اداره شده و قطب اصلی خطوط هوایی بینالمللی کشور امارات از جمله امارت (Emirates) و فلای دبی (Flydubai) است. همچنین این فرودگاه به ترتیب در رده سوم و ششم جهان به لحاظ ترافیک مسافری و پروازهای باربری و پرترددترین قطب هواپیماهای غول پیکر A380 قرار دارد. در این رابطه طبق آمار رسمی، در سال گذشته میلادی بالغ بر ۷۸ میلیون مسافر و ۲٫۵۱ میلیون تن کالا از طریق ۴۰۳۵۱۷ پرواز ثبت شده در این فرودگاه جابهجا شدهاند.
فرودگاه بینالمللی دبی دارای ۳ پایانه مجزا با ظرفیت جابهجایی ۹۰ میلیون مسافر در سال است. پایانه شماره ۱ فقط دارای یک سالن بوده، پایانه شماره ۲ با ساختمانی مجزا در روبروی ساختمان اصلی فرودگاه قرار داشته و پایانه شماره ۳ نیز دارای دو سالن مجزای A و B است. علاوه بر این در پایانههای ۱ و ۳ مسافران میتوانند از طریق راهروهای شیشهای بهراحتی به بخشهای مختلف از جمله امور گذرنامه مراجعه کنند.
همچنین به دلیل وسعت فرودگاه و بهمنظور پاسخگویی به نیاز مسافران برای جابهجایی بین پایانهها، سرویسهایی به این منظور تعبیه شدهاند که میتوانند مسافران را در عرض ۲۰ دقیقه از پایانه ۱ به ۲ و ۳۰ دقیقه از پایانه ۱ به ۳ انتقال دهند. در این رابطه، مسافرانی که قصد انتقال از سالن A ترمینال ۳ به سالن B دارند نیز میتوانند از طریق راهروهای اتوماتیک بهراحتی جابهجا شوند.
پایانه شماره ۲ نیز به پرواز جتهای شخصی اختصاص داشته و مسافران این بخش بهراحتی میتوانند امور مربوط به پذیرش و تحویل بار خود را انجام دهند. در مجموع، پایانه های ۱ و ۳ با ۸۵ درصد ترافیک مسافری برای پروازهای بینالمللی و پایانه شماره ۲ نیز اغلب توسط افراد خاص برای پروازهای درون قارهای و حوزه خلیج فارس مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این فرودگاه دارای پایانه باربری مجزایی با ظرفیت ۳ میلیون تن بار در سال است.
موقعیت جغرافیایی و راههای دسترسی
فرودگاه بینالمللی دبی در منطقه القرهود و در ۴٫۶ کیلومتری شرق شهر دبی قرار داشته و در زمینی به مساحت ۲۹۰۰ هکتار احداث شده است. این فرودگاه دارای راههای دسترسی مختلفی است.
جاده
فرودگاه از طریق بزرگراه D89 – یکی از طولانیترین بزرگراههای شهری دبی – به مسیر شهری متصل است.
مترو
فرودگاه بینالمللی دبی از طریق دو خط نزدیک به فرودگاه به شبکه قطار شهری دبی متصل است؛ به این ترتیب که خط قرمز دارای ایستگاهی در نزدیکی پایانههای ۱ و ۳ بوده و قطارها از ساعت ۶ صبح تا ۱۱ شب در طول هفته به جز روزهای جمعه مسافران را به مقصد فرودگاه و برعکس جابهجا میکنند. البته این زمانبندی در ایام مختلف سال از جمله ماه مبارک رمضان تغییر میکند. ایستگاه خط سبز در نزدیکی منطقه آزاد فرودگاه قرار داشته و مسافران پایانه شماره ۲ میتوانند از این خط برای دسترسی به فرودگاه استفاده کنند.
اتوبوس
اتوبوسهای شرکت اتوبوسرانی دبی در نقاط مختلف شهر برای جابهجایی مسافران به مقصد پایانههای فرودگاه و برعکس در حال تردد هستند. ایستگاههای اتوبوس در مقابل پایانهها مستقر هستند. همچنین مسافران میتوانند از اتوبوسهای محلی خطوط ۴، ۱۱، ۱۵، ۳۳ و ۴۴ برای عزیمت به پایانههای ۱ و ۳ و خط ۲ برای مراجعه به پایانه ۲ استفاده کنند.
تاکسی
تاکسیهای فرودگاه تحت نظارت سازمان تاکسیرانی دبی بوده و به صورت ۲۴ ساعته آماده جابهجایی مسافران هستند.
خطوط هوایی
فرودگاه بینالمللی دبی با توجه به حجم بالای تردد مسافری مرکز رفت و آمد پروازهای خطوط هوایی مختلف از اقصی نقاط جهان بوده و پروازهای متعددی از شهرهای مختلف ایران به مقصد دبی روزانه توسط شرکتهای هوایی داخلی و خارجی انجام میشود.
پروازهای مسافری
هواپیمایی کاسپین: فرودگاه بینالمللی اهواز، فرودگاه بینالمللی شهید مدنی تبریز، تهران (فرودگاه امام)
هواپیمایی امارات: فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد، تهران (فرودگاه امام)
فلای دبی: فرودگاه بینالمللی شهید بهشتی اصفهان، فرودگاه بینالمللی شهید دستغیب شیراز، تبریز، تهران (فرودگاه امام)،
هواپیمایی آسمان: فرودگاه بینالمللی آیت الله جمی آبادان، بندر عباس، فرودگاه بندر لنگه، فرودگاه بینالمللی بوشهر، فرودگاه بینالمللی قشم، فرودگاه کرمانشاه، فرودگاه بینالمللی لار، مشهد، شیراز، تهران (فرودگاه امام)، فرودگاه بینالمللی زاهدان
ایران ایر: فرودگاه بینالمللی بندر عباس، اصفهان، شیراز، تهران (فرودگاه امام)
هواپیمایی کیش ایر: اصفهان، کیش، قشم، تبریز
هواپیمایی ماهان: شیراز، تهران (فرودگاه امام)
هواپیمایی قشم ایر: اصفهان، فرودگاه بینالمللی ساری، قشم، تهران (فرودگاه امام)
هواپیمایی تابان ایر: اصفهان، مشهد
پروازهای کارگو (باربری)
ایران ایر کارگو: تهران (فرودگاه امام)
فرودگاه بینالمللی آل مکتوم (Al Maktoum International Airport)
فرودگاه بینالمللی آل مکتوم پس از فرودگاه بینالمللی دبی دومین فرودگاه این شهر محسوب میشود که در سال ۲۰۱۰ میلادی به بهره برداری رسیده است. این فرودگاه در منطقه آزاد اقتصادی دبی قرار داشته و از امکاناتی نظیر شیوههای نوین ترابری، حمل و نقل برخوردار است. طبق برنامهریزیهای انجام گرفته فرودگاه توانایی جابهجایی سالانه ۱۲ میلیون تن بار و ۱۶۰ تا ۲۵۰ میلیون نفر مسافر را دارد؛ بر این اساس، فرودگاه آل مکتوم رتبه بزرگترین فرودگاه جهان را از لحاظ فضا و حجم مسافر در اختیار دارد.
فرودگاه آل مکتوم نیز مانند فرودگاه بینالمللی دبی از امکانات بی نظیری مانند ۳ پایانه مسافری با امکانات لوکس، سالنهای بزرگ، محل اختصاصی برای جتهای شخصی، هتلها و مراکز خرید و آشیانههای متعدد برای تعمیر و نگهداری هواپیماهای غول پیکر مانند A380 برخوردار است.
موقعیت جغرافیایی و راههای دسترسی
فرودگاه بینالمللی آل مکتوم با مساحتی در حدود ۱۴,۰۰۰ هکتار (۱۴۰ کیلومتر مربع) در منطقه جبل علی در حد فاصل ۳۷ کیلومتری جنوب غربی شهر دبی و در بخش اصلی مرکز جهانی دبی (Dubai World Central) واقع است. در حال حاضر، فرودگاه آل مکتوم از طریق شبکه پر سرعت قطار شهری به فرودگاه بینالمللی دبی متصل است. همچنین فرودگاه مجهز به مسیرهای اختصاصی برای رفت و آمد تاکسیها بدون ایجاد اخلال در رفت و آمد سایر وسائط نقلیه است.
خطوط هوایی
در حال حاضر، پروازهای کلیه خطوط هوایی ایرانی به مقصد فرودگاه بینالمللی دبی انجام میگیرد و هیچ پروازی به مقصد فرودگاه آل مکتوم وجود ندارد. البته در حالت کلی پروازهای انجام گرفته در این فرودگاه نسبت به فرودگاه بینالمللی دبی بسیار محدودتر است.