شیراز شهر شعر و عطر پرتقال است. علاوه بر باغ های بسیار زیبا، تخت جمشید، بزرگترین و مشهورترین اثر تاریخی جهان نیز در نزدیکی این شهر قرار دارد. این شهر با تمام ویژگی های شهری و تاریخی خود به تنهایی می تواند یکی از ارزشمندترین مناطق گردشگری ایران به حساب آید. شیراز یکی از مقاصد گردشگری محبوب برای گردشگران داخلی و خارجی است. اردیبهشت ماه، بهترین زمان سفر شیراز است که با شکوفه های بهارنارنج خود به بهشتی روی زمین تبدیل می شود. در این مقاله قصد داریم جاهای دیدنی شیراز را به شما معرفی کنیم.
بخش بزرگی از سفرهای ایرانی با ماجراجویی در تاریخ گره خورده و یکی از جذابیت های سفرهای داخلی، گشت و گذار در تاریخ است. شیراز شهر تاریخی و خوش آب و هوای استان فارس است و با عطر بهارنارنج حال و هوای بهشتی به خود می گیرد. جاذبه های گردشگری شیراز از پربازدیدترین مناطق گردشگری ایران هستند. این شهر علاوه بر لذت گشت و گذار تاریخی، امکان گشت و گذار در طبیعت ناب را نیز برای شما فراهم می کند. برای سفر به شیراز و ماجراجویی در این شهر بهشتی تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
معرفی جاهای دیدنی شیراز
شیراز پنجمین شهر بزرگ و پرجمعیت ایران است که به دلیل جاذبه های تاریخی، طبیعی، مذهبی و فرهنگی، مسافران و گردشگران زیادی را برای سفر به این شهر ترغیب می کند. وجود شکوفه های بهارنارنج در اردیبهشت، شیراز را به بهشتی زمینی تبدیل می کند و قدم زدن در خیابان هایش حسی ناب و تکرار نشدنی را برای شما رقم می زند. جاهای دیدنی شیراز بسیار زیاد و متنوع هستند و دیدن مناطق بکر آن واقعا لذت بخش است.
آرامش شیراز وصف ناپذیر است و گردشگرانی که به این شهر تاریخی سفر کرده اند این آرامش را به خوبی درک می کنند. در ادامه به معرفی دیدنی ها و جاذبه های گردشگری شیراز می پردازیم.
حافظیه قلب شیراز
حافظیه یا آرامگاه حافظ در شمال شهر شیراز و جنوب دروازه قرآن و در یکی از قبرستان های شیراز به نام «خاک مصلی» قرار دارد. حافظیه محل ملاقات عاشقان حافظ است. مساحت این مکان حدود دو هکتار است و حیاط های آن با تالار از یکدیگر جدا شده است. قدمت تالار حافظیه به دوره زندیه می رسد که طول آن 56 متر و عرض آن هشت متر است و دارای 20 ستون سنگی بوده که ارتفاع هر کدام پنج متر خواهد بود.
معماری این مکان به سبک هخامنشی و زندیه است. به غیر از آرامگاه حافظ، اطراف این مکان مملو از باغ ها و درختان بلند است که بر جذابیت آن می افزاید. این بنا در طول سال ها بارها تکمیل و بازسازی شد.
سعدیه
آرامگاه سعدی یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز است. آرامگاه سعدی در انتهای خیابان بستان و نزدیک باغ دلگشا قرار دارد. در اطراف این آرامگاه بزرگان دیگری بنا به وصیت خود دفن شده اند. این آرامگاه در تاریخ 20 آبان 1353 در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این مکان در اصل خانقاه سعدی بوده و او آخرین دوران زندگی خود را در آنجا گذرانده است.
کریم خان زند دستور داد در آرامگاه سعدی بنایی بسازند که پس از گذشت زمان، ساختمانی بر روی بقعه ساخته و تعمیراتی روی آن انجام شد. بنای فعلی این بقعه در سال 1330 ساخته شده و زیربنای اصلی آن 258 متر مربع است.
حرم شاهچراغ
شهر شیراز میزبان «میر سید احمد» فرزند امام موسی کاظم برادر امام رضا (ع) ملقب به شاهچراغ بوده است. حرم شاهچراغ در قرن ششم هجری قمری و در زمان اتابکان فارس ساخته شده است. این مکان بعدها در زلزله شیراز ویران شد و اهالی دوباره شروع به ساختن این بارگاه کردند.
مردم شیراز به این آرامگاه ارادت خاصی دارند و برای زیارت به آرامگاه شاهچراغ می آیند. گنبد و بارگاه این امامزاده با کاشی کاری های زیبا، آینه کاری و انواع خطوط زیبای عربی و فارسی تزیین شده است. از طریق دو راه در جنوب و شمال بقعه، می توان وارد صحن بزرگ حرم شد و حوض و درختان اطراف آن را تماشا کرد. دو در فرعی نیز به بازار حاجی و مسجد جامع عتیق باز می شود. آرامگاه شاهچراغ در نزدیکی میدان احمدی شیراز قرار دارد.
باغ ارم شیراز
باغ ارم شیراز یکی از قدیمی ترین جاهای دیدنی شیراز و مکانی بسیار زیبا است. دقیقاً مشخص نیست این باغ چه زمانی و توسط چه کسی ساخته شده اما در سفرنامه ها و کتاب های مربوط به قرن دهم و یازدهم هجری قمری از باغ ارم نام برده شده است.
طبق اسناد تاریخی این باغ در دوره سلجوقیان وجود داشته است. کریم خان زند نیز در زمان حکومت خود دستور مرمت باغ ارم را صادر کرد. قشقایی ها در زمان قاجار به مدت 75 سال مالک باغ ارم بودند و عمارتی در آن بنا کردند. پس از آن قاجارها عمارت دیگری در باغ ساختند که تا به امروز پابرجاست.
در حال حاضر باغ ارم در اختیار دانشگاه شیراز است و انواع گیاهان و درختان از نقاط مختلف دنیا در آن کاشته می شود و باغ به نمایشگاهی از انواع گل و گیاه تبدیل شده است. باغ ارم شیراز به همراه هشت باغ ایرانی دیگر در تیرماه 1392 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
باغ دلگشا قدیمی ترین شیراز
باغ دلگشای شیراز یکی دیگر از باغ های قدیمی و یکی از زیباترین جاهای دیدنی شیراز است که در محوطه آرامگاه سعدی قرار دارد. گفته می شود قدمت این باغ به دوران ساسانیان می رسد و در زمان قاجار عمارت هایی در آن ساخته شده است. نارنجستان باغ دلگشا بسیار معروف است و در فصل بهار عطر بهارنارنج همه جای این باغ به مشام می رسد. مساحت کل باغ 5/7 هکتار است و در شمال شرقی شیراز و در ضلع جنوبی تنگاب خان و در دامنه کوه واقع شده است.
داخل باغ عمارتی سه طبقه با تالار و چهار قصر وجود دارد. گفته می شود اولین کلاه فرنگی ایران در این باغ به ثبت رسیده است. باغ دلگشا در تاریخ هفتم مهرماه 1380 با شماره 912 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
باغ جهان نما
باغ جهان نما یکی دیگر از باغ های تاریخی و جاذبه های گردشگری شیراز است که در ضلع شرقی خیابان حافظ (دروازه قرآن) و بالای میدان حافظیه قرار دارد. این باغ در زمان آل مظفر وجود داشته و گفته می شود که در اشعار حافظ سرسبزی آن ذکر شده است. این باغ تا زمان صفویان سرسبز، آباد و پر رونق بود، اما پس از پایان حکومت صفویه، به دلیل نا امنی کشور، این باغ نیز رو به ویرانی شد تا اینکه در زمان حکومت زندیان، باغ کریم خان زند مرمت شده و عمارتی در وسط آن ساخته شد.
پس از روی کار آمدن قاجارها از شکوه و رونق این باغ کاسته نشد و قاجارها از مهمانان حکومتی خود در آن پذیرایی می کردند. درختان سرو و کاج، مرکبات و میوه های دیگر، آرامش و سرسبزی خاصی به باغ جهان نما بخشیده اند. در داخل باغ عمارتی هشت ضلعی در دو طبقه قرار دارد که دارای چهار کاخ و اتاق های متعدد است. نمای این عمارت آجری است و در گذشته به جای پنجره های آهنی فعلی، با پنجره های چوبی تزیین شده بود. این باغ هم اکنون در اختیار صدا و سیمای این شهر است.
باغ عفیف آباد
باغ عفیف آباد به باغ گلشن نیز معروف است و در غرب شیراز و جنوب خیابان قصرالدشت بالاتر از باغ رحمت آباد قرار دارد. میراز علی محمدخان قوام الملک دوم عمارت باغ را در سال 1284 هجری قمری بنا کرد. در سال 1863 مجموعه ای شامل کاخ سلطنتی، موزه سلاح های قدیمی و باغ ایرانی ساخته شد که امروزه علاقه مندان می توانند از آنها دیدن کنند.
در باغ گل های بسیار زیبای ایرانی را می بینید. مساحت این باغ حدود 127 هزار متر مربع و زیربنای آن 17 هزار متر مربع است. امروزه این باغ تحت کنترل ارتش است و یکی از بزرگترین موزه های اسلحه خاورمیانه در آن قرار دارد. این باغ در سال 1351 با شماره 913 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
عمارت شاپوری
عمارت شاپوری یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز است که در دوره پهلوی و بین سال های 1310 تا 1315 توسط یکی از بزرگ ترین معماران شیراز ساخته شد و مالک آن عبدالصاحب شاپوری، تاجر شیرازی بود. این عمارت تا دهه 70 در اختیار خانواده شاپوری بوده و به مدت چند سال رها شده بود. در سال 1378 سازمان میراث فرهنگی استان فارس این خانه را خریداری کرد و سپس در 25 مهر 1379 با شماره 2781 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
این بنا در زمینی به مساحت 4635 متر مربع ساخته شده است. سبک معماری عمارت به سبک قاجاریه است. امروزه عموم مردم می توانند از این عمارت زیبا بازدید کنند.
حمام وکیل
حمام وکیل یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز از زمان کریم خان زند است. این حمام در مرکز شهر و نزدیک بناهایی مانند بازار و مسجد وکیل قرار دارد. برای ساخت این حمام از پیشرفته ترین اصول معماری آن دوران بهره شده است.
در حمام وکیل یک اتاق شاه نشین نیز وجود دارد که برای استفاده شاه در آن استفاده می کردند. ورودی سرویس بهداشتی کوچک است و با شیب ملایمی شما را به راهروی ورودی که در زیر سطح زمین قرار دارد هدایت می کند. ورودی رختکن نیز زاویه دار است که باعث می شد گرما از فضا خارج نشده و از ورود سرما جلوگیری شود. در زیر گنبد حمام نقوش زیبایی وجود داشته که ریشه در آیین، سنت و علایق مردم این دیار دارد.
سخن پایانی
شیراز یکی از زیباترین و قدیمی ترین شهرهای ایران و مرکز استان فارس است. اگر می خواهید مجموعه ای متنوع از آثار طبیعی و تاریخی ایران را در یک شهر ببینید، بدون شک شیراز بهترین انتخاب برای شماست. تنوع جاذبه های گردشگری شیراز و زیبایی این شهر تاریخی واقعا غیر قابل وصف بوده و همین امر شیراز را به یکی از با ارزش ترین مناطق گردشگری ایران تبدیل کرده است. پس از بازدید از جاهای دیدنی شیراز، آنها مانند آلبومی زیبا و تکرار نشدنی جلوی چشمانتان خواهند چرخید.